Prostitusjon i Vietnam

Sexkjøp av unge kvinner i Vietnam

FARVEL: Her spiser Hank og Linh sitt siste måltid før Hank igjen returnerer til USA.

–       Jeg redder livene deres

Vestlige menn mener at de redder kvinner ut av fattigdom ved å kjøpe sex av unge jenter i Vietnam. Slik forklarer de hvorfor de kjøper seksuelle tjenester.

Tekst og foto: Christian Valsvik og Caroline Bjørkmo

(Ho Chi Minh City): Sexturisme er nå blitt så vanlig at du garantert kjenner en som har betalt for seksuelle tjenester. Det kan være din sønn, bror, far eller bestevenn. Naiviteten blant vestlige turister i Vietnam er stor.

– Jeg redder livene deres ved å kjøpe sex. Det er helt normalt her nede og kvinnene liker det, sier Hank (59) fra South Carolina i USA

Jeg møter Hank på New Pearl, en kaffebar i backpackergaten i Ho Chi Minh City. Han har vært i Vietnam i syv måneder og er ingen nybegynner i sexkjøp av unge jenter. Ved hans side sitter 22 år gamle Linh. Hun er hans nyinnkjøpte «kjæreste» fra Mekong Delta området. Det er ofte de fattigste kvinnene i Mekong Delta området som reiser inn til storbyene for å selge sin egen kropp til turister for en neve dollar.

– Kvinner her nede må gjøre hva enn de kan for å tjene penger til livets opphold. Det å selge sin egen kropp til turister, er deres eneste utvei.I Vietnam tjener de nesten ingenting som butikkselger, sekretær eller lærer, sier Hank.

GOGO-BAR: Midt i turistgaten i Ho Chi Minh City ligger en gogo-bar med unge jenter som venter på kunder.

Frykter konsekvenser

Hank snur seg til sitt selskap. Linh har nemlig med seg en eldre venninne som kan engelsk. Det er Hank sin siste dag i Vietnam og Linh vil gjerne være med til USA. Hank frykter konsekvenser fra familie og sier at det ville vært umulig. Linh ser fortvilet og trist over på Hank, mens hun sier at hun vil gjøre hva som helst for han. Hank ler og snur seg tilbake til meg.

–  Å selge seg selv her nede er den eneste løsningen for dem.

Hank mener at han hjelper de ut av fattigdom og at kvinnene søker til han for sikkerhet.

– Hva innebærer sikkerhet for disse kvinnene?

At de må tjene penger til livets opphold og at jeg kan gi dem det. De sender som regel halvparten av pengene hjem til sine foreldre og så sparer de for å ta seg en utdannelse senere. De forteller sine foreldre at de jobber innen andre bransjer, mens de som regel sitter på GoGo-barer, strippeklubber eller vandrer langs gatene om natten.

VESTLIGE: Sex-turisme er vanlig i Vietnam og det er ikke et sjeldent syn å se en vestlig turist med en ung og vakker vitnamesisk jente.

Et stort marked

Menneskehandel er i stor grad et globalt problem. Der det finnes et marked, finnes det prostitusjon. I Vietnam blir kvinner og barn utnyttet og trafikkert for kommersiell seksuell utnyttelse. Vietnam er i ferd med å bli et transittland i regionen, der kvinner og barn kan bli sendt til land som Malaysia, Singapore, Sør-Korea, Hong Kong og Taiwan i store containerskip. Fattigdom er den grunnleggende årsaken til menneskehandel og unge kvinner migrer fra landsbyer med et ønske om et bedre liv og økonomisk forbedring. Desverre ender de fleste i tunge kriminelle miljøer der prostitusjon og narkotika er en normal hverdag.

Hank sier han har sett det meste av denne kalde og kyniske bransjen.

– Staten og politikerne i Vietnam gjør ingenting for å hjelpe kvinner ut av prostitusjon. Slik jeg ser det er de et ledd som tjener penger på prostitusjon og menneskehandel. Til og med politiet tar imot bestikkelser fra bakmenn, sier Hank.

Internasjonale avtaler

Vietnam gjør fremskritt i arbeidet mot menneskehandel og for å overholde internasjonale avtaler. Vietnam har inngått en rekke FN-konvensjoner og protokoller for å gjennomføre kampen mot menneskehandel. Kampen mot de organiserte kriminelle er en tøff og vanskelig jobb. Politikere og tjenestemenn som går hardt ut imot prostitusjon, går en komplisert og farlig vei i møte.

Hank forteller om et av horehusene han ofte drar innom. Der han blant annet flere ganger har vært i godt selskap av skandinaviere.

– Jeg møter både nordmenn, dansker og svensker hver gang jeg er drar på bordeller som Catwalk, Dream eller Crazy Girl Bar i Ho Chi Minh City. Dere har mye penger og liker å vise det, sier Hank.

Hank gestikkulerer og forklarer at disse luksusbordellene stiller opp jentene på en scene, gjerne da i hot pants, bikinier eller korte miniskjørt med hvert sitt nummer på brystet. For drøye 20 dollar kan du møte en ung vakker jente på rundt 18 til 25 år.

– Da er det bare å velge og vrake. Selv liker jeg nummer 66 og 97, hvis du er interessert, avslutter Hank.