Reportasje fra Srinagar, Kashmir

Kashmirkonflikten

Kashmir står i fare når våpenkappløpet i Asia fortsetter

Demonstrasjon: Politiet står oppstilt etter å ha slått ned på Kashmirske demonstranter.

India viser muskler

India har nylig prøveskutt en langdistanse rakett som kan frakte atombomber til Europa og Beijing for å skremme Pakistan og Kina fra å krysse landegrensene i Kashmir.

Av: Christian Valsvik

19.april avfyrer India en interkontinental ballistisk missil som kan frakte atombomber 5000 kilometer og treffe både Europa og de største byene i Kina. Agni V-raketten er laget for å skremme potensielle urokråker eller stormakter i regionen. Pakistan svarer med å prøveskyte en langdistanse rakett fem dager senere og har siden testet fem raketter.

Kina kritiserer Vesten for ikke å ha hindret India i å utvikle atom- og raketteknologi. Våpenkappløpet i Asia fortsetter og landegrensene i Kashmir står i fare når Pakistan, India og Kina kontrollerer hver sin del av staten Kashmir.

– Som en økonomisk stormakt vil India ha større innflytelse på den globale scenen og vise tenner til Pakistan og Kina som gjentatte ganger blusser opp konflikter om landområder i Kashmir og ved Himalayafjellene. India vil med denne raketten oppnå mer respekt i regionen og være i selskap med Kina, Frankrike, USA, Russland, England – og mulig Israel når det kommer til rekkevidde på atombomber, sier politisk analytiker og professor Dr. Sheikh Showkat Hussain.

LOC: Rundt en million indiske soldater patruljerer Line of Control i Kashmir.

Verdens største våpenkjøper

India og Pakistan har vært i krig tre ganger om landområdene i Kashmir og India og Kina har vært fiender siden deres første krig. Indias nye rolle som økonomisk stormakt og verdens største våpenkjøper kan fort blusse opp nye konflikter i regionen.

– Konflikten i Kashmir er forøyeblikket stillestående med rundt  800.000 tusen til en million tungt bevepnede indiske soldater utplassert langs grenseområdet til Line of Control (LOC), en delt skillelinje mellom Pakistan og India, som ble opprettet av FN I 1948, sier Dr. Hussain.

Pakistan på sin side har 70.000 soldater og Kina kontrollerer grensene og Tibet med en jernhånd. Forhandlingene mellom politikerne er først og fremst om økonomi og handel mellom nasjonene og det er ingen tegn på noen rask løsning i konflikten om Kashmir.

– India vil ha grensene sånn de er lagt opp nå, mens Pakistan mener at sub-kontinentet ble delt opp i forhold til religion når britene forlot imperiumet. Islam i vest og Hinduisme i øst – og at de derfor da har rett på Kashmir.

For begge landene handler det også om naturressurser som vann. Indus elven renner inn i begge landene og er viktig for jordbruk på begge sider av grensene. Kina utvider på alle fronter og særlig i Sør-Kinahavet. Lokalbefolkningen i Kashmir vil først og fremst ha ut indiske soldater, men noen vil ha frihet – andre vil tilhøre Pakistan. Kun hinduer i Jammu og buddhistene i Ladakh vil ha det slik det er nå, forklarer Dr.Hussain.

Dagligdags: Politi og militær tilstedeværelse er dagligdags i gatene i Srinagar.

Sammenstøt

I Kashmir er det vanlig med demonstrasjoner, spesielt etter fredagsbønnen og journalisten fikk selv oppleve at det ble sammenstøt mellom unge kashmirske demonstranter og indiske soldater mens han befant seg i Srinagar. Demonstrantene kastet stein og indiske soldatater brukte skjold, tåregass,veisperringer og køller for å slå ned på demonstrantene, før de avfyrte flere varselsskudd.

Selv om det er ti tusenvis av indiske turister i Srinagar og sikkerheten er godt i varetatt av patruljerende indiske soldater, kan det like fort bli en amper stemning og konflikten kan eskalerer raskt.

I 2010 døde 120 unge kashmirske gutter av sammenstøt med indiske soldater.  Ingen ble anholdt eller arrestert og soldatene er beskyttet av spesielle lovverk som heter «armed forces spesial powers act» og «Public Saftey Act», som gir de rett til å skyte, eller å ta i bruk makt når det er grunn til mistanke eller ved sivil ulydighet.

– Vi har prøvd loven for høyesterett, men til ingen nytte. Indiske soldater er beskyttet av loven og har immunitet. Det er ofte brudd på menneskerettigheter i Kashmir og lokalbefolkningen utenfor byene er ofte hardest rammet av soldatenes oppførsel, sier Dr.Hussain.

Turister: Titusenvis av indiske turister koser seg blant vakre omgivelser i Srinagar mens politiet overvåker de lokale godolbåtene.

Arabisk vår

Den arabiske våren i 2010 startet på mange måter i Kashmir ved at lokalbefolkningen mobiliserte til streik og demonstrasjoner, men etter 9/11 ble de fleste islamske aktivister og grupperinger stemplet som terrorister og lokalbefolkningen i Kashmir ble glemt. Mobiliseringen fortsatte i andre islamske nasjoner, og land som Libiya og Egypt ble støttet og hjulpet av den vestlige verden. Kashmir ble glemt.

– Politikerne fra India og Pakistan diskuterer mer enn å forhandle om Kashmir. Hvordan deres forhold til Amerika kan påvirke deres politiske agenda ovenfor regionen. Amerikanerne prøver å påvirke politikerne i New Delhi om at India skal inngå en avtale med Pakistan om fred og forsoning i Kashmir. Da kan Pakistan konsentrere seg om grensen i vest mot Afghanistan, slik at India kan konsentrere seg om Kina i øst, sier Dr. Hussain.

Fredsbevarende styrker: India ser på seg selv som en fredsbevarende styrke og mener at Kashmir tilhører dem og ikke Pakistan.

Nikkedukker

Valgene i Kashmir er iscenesatt på lik linje som Assad styrer valgene i Syria og hvordan Mubarrak styrte i Egypt, forklarer Dr.Hussain, og legger til at 82 prosent av stemmene gikk til et parti som er nikkedukker for den indiske regjeringen i New Delhi.

– Jeg var selv valgobservatør, men ingen kashmirske personer dukket opp for å velge. Da fikk jeg beskjed av en indisk offiser at vi, valgobservatørene, måtte gå å stemme, sier Dr.Hussain.

Dr. Hussain vil at konflikten i Kashmir skal løses ved at lokalbefolkningen får bestemme skjebnen til Kashmir, slik det ble gjort i Øst-Timor, Montenegro, Erittrea, Sør-Sudan, Quebec og alle andre steder der folket fikk bestemme deres skjebne, avslutter Dr.Hussain.

Vakthold: Alle hoteller, banker og restauranter er godt bevoktet med soldater, gjerder med piggtråd og veisperringer.

FAKTABOKS:

Konflikten mellom India og Pakistan er regnet som den mest komplekse konflikten i Asia, der politikerne diskuterer Kashmirs skjebne på et statlig nivå. Etter at britene forlot landet i 1947, var sub-kontinentet delt mellom en sekulær India og en teokratisk Pakistan. Fordelingen av landegrensene skapte verdens største migrasjonen med mellom 10 til 12 millioner flyktninger.

I 1947 – 1948 startet den første krigen om Kashmir mellom India og Pakistan, etterfulgt av 1965 og 1971. Line of control ble brutt i 1999 og skapte en mindre konfrontasjon. De neste ti årene forvandlet konflikten seg til å støtte terrorister og terrorhandlinger. Etter at Pakistan finansierte til terrorangrepet i Mumbai i 2008 har politiske samtaler kjølnet og våpenkappløpet er i gang.

 

FAKTABOKS:

India har økt sitt forsvarsbudsjett med 12 prosent siden ifjor og er verdens største våpenkjøper. I 1974 detonerte de sin første atombombe og har siden hatt et omfattende utviklingsprogram for raketter. India kjøper atomubåter og hangarskip fra Russland og har valgt det franske kampflyet Rafale. I tillegg utvikler India sammen med Russland et jagerfly kalt Sukhoi T-50, som skal være en utfordrer til det nye norske flykjøpet F-22 fra Amerika.

Dr.Hussain i Srinagar, Kashmir.

Lokale: Tre lokale menn i Srinagar.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s