Amritsar, India

To Sikher som skal bade i det hellige vannet rundt gullpalasset.

Hellige guruer

Gullpalasset til Sikher og gururer er plassert midt ute på en kunstig øy og den hellige byen Amritsar tar i mot millioner av pilgrimmere hvert år.

I byen Amritsar bor og lever noen av de mest fantastiske menneneskene i India og byen er deres spirituelle senter. India er faktisk religionenes land med religioner, sekter og alle mulige slags bevegelser. Verdens største demokrati.

Sikhismen er en religion som går ut på å holde seg til de syv ting og de lever under serdeles enkle kår. Sikhismen avviser kastesystemet, selv om dette systemet er så rotfestet i indisk kultur at det kan være vanskelig å overse helt

Sikher kan, med sine stramme turbaner og store skjegg, virke litt nifse på utenforstående. Ikke minst når de får vite at det er en hellig plikt for mange sikher å bære et sverd eller kniv.

Denne fremtoningen er et produkt av sikhismens historie. Religionen oppsto i en tid med sterk sosial uro og krig. Sikhene kom tidlig i konflikt med det muslimske Moghul-imperiet. Dette førte til brutale forfølgelser fra de muslimske herskerne. I sikhismen finnes det en martyrkultus som minner om de kristne og islamske martyrene.

Som mottrekk opprettet sikhismens tiende guru Guru Gobindh Singh i 1699 den såkalte Khalsa, en krigerorden som skulle forsvare sikhene. I dag er Sikher nederst på rangstigen i India og lever av å få gaver fra andre. Sikher er kanskje de mest hyggelige og ærligste menneskene jeg har møtt på min lange reise.

En kriger Sikh

(Beklager at jeg ikke får oppdatert i det siste. Jeg har vært på en rundreise der internett ikke er lett tilgjengelig.)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s