I keiserens fotspor

The Imperial City i Hue, Vietnam

I keiserens fotspor

The Imperial City i Hue, Vietnam er en fantastisk by der keiseren bodde mens han regjerte Vietnam.

På Lørdag morgen dro vi ifra Hoi An og kjørte oppover mot Hue. Turen tar rundt fem timer, men etter anbefalinger fra Queeni, en ansatt på hotellet, dro vi innom en bortgjemt perle. En elvelandsby oppover jungelen. Vi gikk på steinene oppover elven og vannet var krystallklart. Etter en bokstaveligtalt svett tur oppover elven, dro vi videre mot keiserbyen i Hue. Selv om Hue har opplevd mye skader fra naturkatastrofer og kriger, er byen og det meste av arkitekturen i god stand. Av de gamle hovedstedene i Vietnam, er Hue den eneste som fortsatt har et intakt utseendet av monarkistisk hovedstad bestående av templer, palasser og kongelige graver. Hue er en av Vietnams mest verdsatte nasjonalskatter i form av historie og kulturarv. UNESCO mener at monumentene i Hue er klassifisert som World Culture Heritage.

"Elvelandsbyen" på vei mot Hue, Vietnam

The Imperial City

Keiseren Nguyen Anh gjorde Hue til Vietnams hovedstad i 1802 etter at han slo Tay Son og steg opp til tronen med navnet Gia Long. Keiseren bygde en Citadel eller borg, om du vil, med vollgrav og høye murer midt i en travel og eksosrik storby (Hue). Citadelen har en omkrets på 10.000 meter, murerer på 6,6 meter og en tykkelse på ca 21 cm. Muren er fullpakket med skitt, mens det ytre skallet er bygget med teglstein. Det er ti porter for å få tilgang til Citadelen, hver med en to etasjers vakttårn. Citadelen ble bygget for å romme 24 bastioner med over 400 kanoner, kun for å forsvare keiseren.

Gravplassen til konkubinene til keiseren. + En supergjeng på tur!

Hadde det ikke vært for at amerikanerne bombet stedet med ca 4000 bomber under Vietnamkrigen, og jevnet stedet nesten med jorden, ville jeg ha likt plassen. Nå, flere tiår etter, lignet alt kun et mekka for turisme og raske penger. Jeg skal ikke klage, for jeg liker historie og så hadde de jo elefanter gående rundt!

En fredfull sone

Dagen etter sto vi opp med solen og dro videre mot den vietnamesiske demilitariserte sonen, som ble etablert som en skillelinje mellom Nord og Sør-Vietnam. Det resulterte til den første Indokina krigen.

Propagande

The First Indokina War (også kalt den franske Indokina krigen) ble utkjempet i fransk Indokina fra 1946 til1954 mellom Frankrike og fransk-kontrollerte State of Vietnam i sør på den ene siden og den kommunistisk-dominerte uavhengighetsbevegelsen, Viet Minh, i nord. Den nordlige delen av Vietnam, som var nesten helt kontrollert av Viet Minh ble den demokratiske republikken Vietnam, under kommunistiske lederen Ho Chi Minh.
I 1954 ga Frankrike opp sin kontroll over Vietnam og Viet Minh ble anerkjent som regjeringen i Nord-Vietnam. Området er innenfor 5 km på hver side av grensen og ble avklart til å være en demilitarisert sone. Tropper fra begge regjeringer ble utestengt fra dette området inntil Viet Minh vant krigen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s